Kikertsgryte 17/09/2011
Kikerter var ikke i mitt repertoar tidligere. Hadde ikke hørt så mye om dem og hadde egentlig ikke så lyst til å prøve dem heller. Husker ikke når jeg smakte dem første ganger, men etter jeg fant denne oppskriftene i min første Bill Granger kokebok ble jeg litt hekta. Denne kirkertsgryta har en indisk "flair"
og smaker fortreffelig med rømme, mango chutney og nan brød til. Jeg gidder aldri å bake Nan brød selv, syntes det er mange gode å få kjøpt i butikken. Du kan også ha dette som en tilbehør til kylling. Kikertsgryte 4 pers som hovedrett med tilbehøret eller 6 pers som forrett. 2 ss olje 1 rød løk, i tynne skiver 3 hvitløksfedd, tynt skivet 2ts reven ingefær 1 eller 2 røde chili ( fjern frøene) 1,5 ts havsalt 2 x bokser kikerter (a 400g) skyll godt 1 ts malt spisskummen (spisskarve) 1 ts gurkemeie Pepper 1 boks hakket tomat (sil bort juice) 100 g spinat (best med fersk men fryst(tint) kan brukes) Varm opp olje i en tykkbunnet kjele, ha i løk, hvitlløk, ingefær,chili og salt. Fres under omrøring til løken er myk på middels høy varme. Ha i kikertene, 0,8 dl vann, spisskummen, gurkemeie og pepper. La putre videre i ca 5 min til vannet har kokt inn. Hell i tomatene, kok videre 2 min. Ha tilslutt i spinat, rør om og la bli gjennomvarmt. Smak til med eventuelt mer salt og pepper .
5 Comments
Frankrike 16/09/2011
0 Comments
Add Comment
Sjokolade fudge brownies 15/09/2011
Sjokolade er noe av det beste som finnes. Brownies er en fantastisk oppfinnelse, seige, myke og søte med masse sjokoladesmak. Disse er enkle å bake. Du kan variere med å feks ha i hakket hvit sjokolade i røren, 1/2-1ts chiliflakes eller andre type nøtter.
Sjokolade fudge brownies ca 12-16 stk 200g smør 200g mørk kokesjokolade (om du ikke liker for "mørk" smak, kan du ta 100g lys og 100 g sjokolade) 3 dl sukker 3 egg 1 ts vaniljesukker 125 g hvetemel 1 krm salt 50-100 g valnøtter (kan uteslutes) Sett på ovnen til 175 grader Smør og mel en form ca 25 x 25 cm. Ha bakepapir i bunnen. Smelt smøret og sjokoladen (hakket) på middels varme i en tykkbunnet kjele. Ta av kjelen av varmen og ha i sukkeret. Rør godt. Sett til siden og la avkjøles noe. Rør i eggene , ett av gangen og deretter vaniljesukkeret. Avslutt med å røre ned melet og saltet. Bred røren ut i formen, så jevnt som mulig. Stek på 175 grader i ca 17-20 min. Kaken skal være fast i kantene men litt myk på midten. Den skal ikke skjelve når du rører på formen. La kaken avkjøles helt i formen før du skjærer den i biter. Denne er fin å fryse.
Gulrot rundstykker 13/09/2011
Syntes det er vanskelig å finne godt brød i butikkene. Har prøvd ut mange ulike. Har også en datter som ikke vil ha hele korn eller altfor grovt brød. Har derfor bestemt meg for å bake litt forskjellig for å se om vi kan finne noe som passer. Disse ble veldig fort borte, så det ser jeg på som et godt tegn. Dog kanskje ikke så grove som noen ønsker som hverdagsbrød. Derfor er de også ypperlige til helgen.
Gulrot rundstykker 15-17 stk 3 dl melk 25 g gjær 2 ss olje 1 ts salt 3 dl finrevne gulrøtter 2 dl kli eller sammalt rug 6-7 dl hvetemel. 225 grader i ca 12 min Riv gulrøttene Varm melken fingervarm ca 37 grader, rør ut gjæren i litt av melken. Ha i hvetemel (6 dl), sammalt rug, olje, salt, reven gulrot, gjærblandingen og melken i en bakebolle. Elt deigen sammen og til den er blank og slipper bakebollen. Eller for hånd eller i kjøkkenmaskin. La heve ca 30 min på et lunt sted. Ha deigen på melet bakebord og kna den blank og smidig. Rull ut til en pølse og skjær i ca 20 deler. Rull hver del til en bolle og ha på stekebrett med bakepapir. La etterheve under klede i ca 30 min. Pensle med melk eller vann og stek på 225 grader i ca 12 min. Avkjøles på rist.
Bill Granger 12/09/2011
1 Comment
Alle har vi spesielle kokebøker vi liker. Jeg er kjempe fan av den australske selvlærte kokken Bill Granger.
Jeg har alle hans kokebøker og venter på den nye som jeg har bestilt via Amazon.co.uk. Bills Everyday Asian. Kan tro jeg gleder meg. Han har en avslappet stil og fusion australsk og asiatisk. I 1993, bare 22 år gammel åpnet han sin første restaurant i Sidney, Bills. Han har planlagt å åpne en restaurant i London også i løpet av 2011. Jeg lager mye fra hans kokebøker, noe som vil gjenspeile seg her på bloggen fremover. Han har solgt over en million eksemplarer av sine kokebøker verden over. Det som også er fint med hans bøker er målene er i gram og liter, som her hjemme. Gjør det litt enklere.
1 Comment
Spansk tortilla 11/09/2011
For mange, mange år siden jobbet jeg som flyvertinne. Vi fløy ofte til Spania og under våre korte spisepauser i flyet ventende på nye passasjerer, kom catering selskapet med en nylaget tortilla til oss. Kan tro den smakte himmels! Den har hengt igjen som en favoritt siden den gang.
Det er en kjempefin rett å ha på tapas bordet. Jeg bruker også å lage den til lunsj eller som tilbehør til middag. Aller best er den lunken. Spansk tortilla 6-8 poteter 1 stor løk 2 ss olivenolje 1 /2 ts salt pepper 4 egg Skrell potetene og skjær dem og løken i tynne skiver. Varm olivenolje i en stekepanne ca 21 cm i diameter, med litt høyere kanter. Enklest med teflon. Stek potetene på middelsvarme i ca 10 min. (Du kan også for koke dem i mikro noen min, før du har dem i pannen. Ha i løk, salt og pepper og stek videre i ca 3 min til løken og potetene er myke. Visp opp eggene og hel over potet og løkblandingen. Rør forsiktig med en gaffel, så at blandingen renner ned mellom potetene. Stek på middels varme i ca 2 min. Snu omeletten med hjelp av et stort lokk, og stek på andre siden.
Oreo cupcakes 10/09/2011
I dag var det konfirmasjon i familien. Min datter lagde sjokolade cupcakes pyntet med vanilla buttercream og oreo cookies som pynt for anledningen. Litt søte etter min smak, men fine ble dem.
Muffinsformene fant jeg på Ikea, syntes de passet godt. Legger ved en oppskrift på vanilla buttercream, eller vanilje smørkrem. Denne kan du lage naturlig hvit som her eller bruke konditorfarge for å få andre nyanser. Vanilla buttercream Til ca 24 muffins 225 g usaltet smør, mykt 7 dl melis 1/4 ts salt 1 ss vaniljeekstrakt, eller 2ss vaniljesukker 2-4 ss fløte eller melk Visp smøret mykt med en mikser eller kjøkkenmaskin. Ha i melis og visp på lav hastighet til godt blandet. Øk hastigheten og ha i salt, vaniljesukker og 2 ss fløte. Visp i ca 3 min. Skal være fin og hvit ganske fast i konsistensen. Spe eventuellt på med mer melis eller fløte for å få en riktig konsistens. Ha den i en sprøytepose og dekorer.
Potet og purresuppe 09/09/2011
Hjemmelagde supper er populært hjemme hos oss. Spesielt om jeg baker et godt brød til.
I dag ble det kremet potet og purresuppe. Lagde et godt stort foccaia brød, som vi selvfølgelig klarte å spise opp. Men det kommer jeg tilbake til en senere gang. Potet og purre er en kjempegod kombinasjon. Det er selvfølgelig litt mer styr med en suppe laget fra bunnen, men gud så godt det blir. Potet og purre suppe 250 g purre (ca 3-4 stk) Bruk kun den hvite/lysegrønne delen. I strimler. 350 g potet skjært i små kuber 50 g smør 1,3 dl vann 2 grønnsaksbuljong terninger Litt timian, enten fersk eller tørket. 1 laubærblad salt/pepper 3 dl matfløte Fres purre i en kjele med smøret. Ikke la det få farge, bare bli blankt og mykt. Ha i potetene, la surre med noen min. Ha i vann, buljong, timian og laubær. Kok på middelsvarme under lokk ca 20-30 min. Kjør alt slett i en mikser eller med en stavmikser. Ha tilbake suppen i kjelen, hell i fløte, varm opp og smak til med salt og pepper. Server med brød.
Løk 08/09/2011
1 Comment
Jeg er stor fan av alle typer løk. Vårløk, gul løk, rødløk, ramsløk, kepaløk, og ikke minst sjalottløk.
Eller sjalottlauk som Arne Brimi kaller det. Han som gjorde oss oppmerksomme på dens utmerkede smaksegenskaper og bruksområder. Løk setter en ekstra spiss på maten og kan brukes i de fleste retter. Videre er det faktisk sånn at løk også - Forebygger hjerte- og karsykdommer - Reduserer kolesterolnivået i blodet og blodtrykket - Beskytter mot mange former for kreft - Motvirker beinskjørhet Ikke verst for en liten grønnsak.
1 Comment
Spaghetti carbonara 07/09/2011
Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke syntes jeg får til pasta like godt hjemme som det jeg har fått servert i Italia. Naturlig nok kanskje men dog litt irriterende. Om det er råvarene eller meg er vanskelig
å si.... Noen gode retter har jeg jo på lur selvfølgelig. Denne liker jeg godt, med fersk reven parmesan. Spaghetti Carbonara 2 personer 250 g spaghetti 1 sjalottløk (1/2 vanlig liten løk) finhakket 2 hvitløksfedd, finhakket 6 skiver bacon, kuttet i småbiter 1 egg 1 dl kremfløte 25 g reven parmesan salt og pepper Kok pasta i godt saltet vann etter anvisning på pakken. I mellomtiden ha i litt smør i en stekepanne, stek løk og hvitløk noen min. uten at de får farge. Legg tilside. Ha i bacon og sprøstek det på middels varme. Visp sammen egg, fløte, parmesan,litt salt og pepper i en bolle. Hell av vannet på spaghettien og ha tilbake i kjelen, trekk kjelen tilside og slå av platen. Ha i bacon og løken. Hell i eggeblandingen og rør godt om. Her er det viktig å være rask slik at det ikke blir eggerøre av det hele. Ha i to serveringsboller og riv over ytterligere litt parmesan. Server.
<< Previous
|
Om megJeg heter Mette og har alltid vært interessert i mat. ArkivFebruary 2012 OppskrifterAll RSS Feed |