Oregano og lam passer godt sammen, disse smaker godt av oregano og hvitløk.
Tro det eller ei så lager jeg ikke egen saus til disse men bruker lamme provence sjysaus på pose fra Toro! Den er overraskende god denne sausen og legger du kjøttkakene i sausen en liten stund får den ekstra god smak. Du kan servere disse sammen med alt ,mulig, poteter, ris, pasta osv. I dag gjorde jeg det enkelt med pommes bistro, saus og grønnsaker. Lammekjøttkaker 4 pers 600 g kjøttdeig av lam 1/4 dl hvetemel 1 egg 1 ss chilisaus (ketchup type) 1/2 ss dijon sennep 1 hvitløksfedd presset 2 ss fersk oregano eller 1-2 ts tørket 1 ts salt 25 g reven parmesan ost 1 ts salt pepper Bland kjøttdeigen og hvetemelet godt, rør ned resten av ingrediensene. Lag mindre kjøttkaker eller runde kjøttboller med to spiseskjeer. Stek i panne med smør til akkurat gjennomstekte. Alltid lurt å prøvesteke en liten bit for å smake at deigen er riktig krydret. Husk at det blir ganske mye fett i pannen, dette kan helles ut.
3 Comments
Jeg syntes hvit sjokolade, melkesjokolade og mørk sjokolade sammen med nøtter er så godt.
Spesielt i cookies og kaker. Jeg har ett par kokebøker kun dedikert til sjokolade og jeg får vann i munnen hver gang jeg blar i dem. Sjokolade er noe spesielt. Kunne jo ikke bare bla i bøkene, så frem kom bakebollen og vips ble det til en hvit sjokolade brownie. Hvit sjokolade brownie 12-16 biter 100 g smør 125 g hvit sjokolade 3 egg 200 g (ca 2 1/3 dl) sukker 1 ts vaniljesukker 3 dl hvetemel 1 ts bakepulver 100 hassel eller valnøtter, hakket 100 g hvit eller lys kokesjokolade, hakket Ovn 175 grader Smør og strø en firkantet eller avlang form ca 25x25cm i diameter. Kle bunnen med bakepapir. Smelt smør og hvit sjokolade i en liten kjele på svak varme. Ta kjelen av varmen og rør godt. Bland sukker og egg og rør sammen med en sleiv, ha i sjokoladeblandingen og vaniljesukker. Rør ned hvetemelet, bakepulveret og tilslutt de hakkede nøttene og sjokoladen. Hell røren i formen og stek på 175 grader i ca 20 min. Kaken skal være fast på kantene med myk inni. La den avkjøles helt i formen eller på rist før du skjærer i den.
Vil gjerne at min datter skal spise variert og godt, også på skolen. Er ikke noe for å at hun kjøper masse usunt i kantinen eller i butikken på hjørnet. Derfor prøver jeg å gi henne hjembakt brød og innimellom noe litt morsommere. Da er disse muffins fine. Jeg kaller dem lunsj muffins. De kan hun spise i tillegg/ istedenfor brød sammen med frukt og yoghurt. De har ikke sukker i seg foruten litt på eplebitene.
Lunsj muffins 12 muffins 175 grader 4,5 dl hvetemel 1 dl havregryn 1/2 dl havrekli 3 ts bakepulver 1/2 ts salt 150 g smeltet smør 2 egg 3 dl melk ( lett melk går fint) 1-2 epler i båter 2 ss kanel 3 ss sukker Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle. Visp eggene godt med en gaffel eller visp. Ha i det smeltede smøret samt melken, bland godt. Gjør en fordypning i melet og hell eggeblandingen i, rør forsiktig sammen. Det er viktig å ikke røre for mye. Ha røren i lett smurt muffins brett, ( må ikke ha papirformer i). Røren skal gå nesten opp til kanten på formene. Bland sukker og kanel i en skål. Dypp eplebitene i blandingen og stikk 2-3 stk i hver muffins. Stek i 25-30 min 180 grader, midt i ovnen. Avkjøles på rist.
Heldigvis er det fortsatt lamme tid og butikkene har godt utvalg. Jeg liker lammekjøttdeig og kjøpte en større mengde som jeg har fryst ned i halv kg pakninger. Flott å ha utover høsten. Rustik mat.
Ideene strømmer på, vi får se hva det blir til. En ting er sikkert lam er nok noe av det beste kjøttet som finnes. Shepherds pie er det lenge siden jeg har laget så jeg tok frem en gammel god oppskrift. Det finnes sikkert tusenvis av oppskrifter og like mange meninger men denne fungerer bra for meg. Tenk på at når man steker lammedeig så inneholder den mer fett enn f.eks kjøttdeig. Jeg heller ut mye av det ekstra fettet som kommer i pannen før jeg går videre med resten av tillagingen. Shepherds pie 3-4 pers Ovn 200 grader 1 ss olivenolje 1 løk, finhakket 1 gulrot, finhakket 2 stilker stangselleri, finhakket 3 hvitløksfedd, finhakket 500 g lamme kjøttdeig 1 laubærblad 1 ss Worchestersaus (kan utelates) 2-3 ss tomatpure 2 ss hvetemel 1 tørket chili (eventuellt litt chilipulver) 1 ts tørket timian 1 ts tørket oregano 5 dl kjøttbuljong, terning går bra 1 1/2 dl frosne erter Salt og pepper Potetmos 800 g poteter 40 g smør ca 1 1/2 dl melk salt og pepper Reven ost Stek lammekjøttdeigen på høy varme i litt smør eller olje noen min, til den endrer farge (grå), sil av det meste av fettet i pannen. Sett tilside så lenge. Stek i en kjele løk, hvitløk, stangselleri og gulrot på middelsvarme til det blir mykt, ca 5 min. Ha tilbake lammekjøttet og stek videre ett par min. Pudre over hvetemel og rør godt. Hell så på buljongen, ha i laubær, worchestersaus, tomatpure, chili, timian og oregano. La putre på svak varme uten lokk i ca 20-30 min til den blir tykk og fin, men ikke tørr. Sett ovnen på 200 grader I mellomtiden, skrell og skjær potetene i små terninger. Kok eller dampkok dem til møre. Smelt smøret i en liten kjele, hell i melken og la det bli varmt. Mos potetene enten med moser eller gaffel, spe med melkeblandingen og visp med en elektrisk visp til slett og fin mos. Smak så til med salt og pepper. Mosen skal være litt fast i konsistensen. Hell kjøttsausen i en ildfast form, topp med potetmosen og hell på reven ost. Stek øverst i ovnen i ca 20 min. Ha evnt på grillen de siste min men pass på så det ikke brenner seg. Server som er eller med salat.
Da var alt brød spist opp og nytt må bakes. Vil jo alltid prøve noe nytt, så det ble en variant av landbrød. Suppe til middag i dag. Det smakte nydelig til, lunkent med smør.....
Landbrød 1 brød 2 dl vann 25 g tørrgjær 1 dl yoghurt naturell 1 ts salt 1 ss lys sirup 200 g siktet rugmel ca 200 g hvetemel Ha yoghurt, salt ,sirup, vann og gjær i en bakebolle. Elt først inn rugmelet og så hvetemelet til en smidig deig som knapt slipper bakebollen. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca 45 min. Ta deigen opp på bakebordet og elte den noen minutter. Form den til et rundt brød. Legges på stekeplate dekket av bakepapir. Etterhev i ca 30 min. Pensle med vann. Stek på 200 grader (nederste rille) i ca 30 min, til gjennomstekt og gyllen. Avkjøles på rist.
Kokebok 2
De fleste av oss har et forhold til Jamie Oliver. Da han først ble kjent som den nakne kokken brakte han noe nytt og spennende til matlagingen. Måten han bare slang sammen noen ingredienser og fikk alt til å se lekende lett og supergodt ut. Hans " coole" væremåte og slang er noe de fleste av oss falt for. Jeg kjøpte min første Jamie kokebok i 1999, The naked chef. Jeg syntes til dags dato det er en av hans aller beste. Etterhvert ble han noe overeksponert, jeg ble litt lei han må jeg innrømme. Skal samtidig som jeg sier det innrømme at jeg har ganske mange av hans kokebøker. Jeg har alltid likt hans stil, favoritt serie er der han gikk inn for å forandre skolematen i England. Jamies Italia er en kokebok fra hans favorittkjøkken og hans reiser i Italia. Den har 318 sider, matt røft papir og fine appetitt vekkende bilder. Man blir fristet til å lage mange av rettene. Meget godt forklarte oppskrifter, kanskje litt for detaljerte. Kjente og kjære retter vi forbinder med Italia. Jeg har den i norsk versjon men foretrekker på originalspråket. Da får man bedre med seg nyansene i hans uttrykksmåte. Gårsdagens Risotto er laget fra boken, foruten ertene som jeg kom opp med helt selv. Liker du Italiensk mat er denne absolutt verdt å kjøpe.
Jeg liker risotto. Den er nydelig kremet i konsistensen med masse fersk reven parmesan og smør. Nam
Liker den enkel som her kun tilsatt erter. Jeg koste meg med hver eneste bit, vet ikke helt om resten av familien gjorde det samme men.... Jeg har denne gang brukt en oppskrift fra Jamie Oliver, boken vil jeg anmelde senere i uken. Dette er kokebokprosjekt 2. Risotto 6 personer 1 l kyllingbuljong/kraft 2 ss olivenolje en klatt smør 1 stor løk, finhakket 2 hvitløksfedd finhakket 400 g Arborioris eller annen risotto ris 2 små vinglass hvitvin 75 g smør 125 g parmesan, revet Varm buljongen i en kjele for seg. I en annen tykkbunnet kjele varm opp olivenoljen og en klatt smør. Ha i løk og hvitløk, la svette en stund på svak varme uten å få farge. Ha i risen og øk varmen. Risen begynner nå å steke forsiktig, fortsett å røre. Risen blir gjennomsiktig etter ca 1 min. Ha da i vinen og la vinen koke helt inn i risen. Fortsett å røre. Når den har kokt helt inn, skru ned varmen til småputring. Tilsett kraften, en øse av gangen. La hver øse bli helt absorbert før du heller i en ny. Vil ta ca 15-20 min før risen er ferdigkokt. Smak på den for å se, den skal ha bittelitte grann tyggemoststand. Slipper du opp for kraft før risottoen er ferdigkokt, spe med litt ekstra varmt vann. Smak godt til med salt og pepper. Ta kjelen av varmen og ha i smør og parmesan. Rør godt. Sett på lokket og la den stå og hvile i 2 min. Dette gjør den ekstra kremet. Serveres så fort som mulig. Som den er eller som tilbehør til feks kylling.
Disse små kyllingspydene er kjempegode. De har en indisk feel og du kan variere tilbehøret som du ønsker.
Feks en salat av kokte kikerter, asparges og sjampinjong med dressing av yoghurt, hvitløk,salt og pepper. Eller som jeg gjorde her, ris med grønnsaker, haricot vert og mais. Basmati er det beste å bruke til denne type mat syntes jeg. Det hadde jeg selvfølgelig ikke mer av hjemme, så det ble jasminris. Det fungerte rimelig greit det også. Indiske kyllingspyd 4 pers 4-5 kyllingfileter Marinade 2 dl Yoghurt naturell 2 hvitløksfedd knust 1 ts reven ingefær 2 ts garam masala 1 ts gurkemeie 1 krm cayenne pepper, mer om du vil ha det sterkere. 1 ts salt 1 ts sitronsaft (kan utelates) Skjær kyllingen i passe store biter som kan tres på små grillspyd av tre. Bland all ingrediensene til marinaden i en skål. Ha i kyllingen og la marinere ca 3-4 timer i kjøleskapet. Ovn 225 grader Legg tre spydene i kaldt vann en liten stund før de skal brukes slik at de ikke brenner/tar fyr i ovnen. Tre kyllingen på grillspydene. Jeg salter alltid litt ekstra før jeg setter dem i ovnen. Pensle stekebrettet med litt olje. Legg på spydene og stek til gylne og gjennomstekt ca 5-7 min.
Kom over noen supersøte glass her om dagen. Morsomme motiver.
Billige var de også, i underkant av 10 kr stk. Butikken heter Søstrene Grene. Festlig liten butikk med mye krimskrams. Det var en kollega som tipset meg om den for en stund siden. Anbefaler et besøk. Veldig veldig billig. Mange søte ting.
Tenk så fint å kunne ha lett tilgang på ferske urter hele året fra egen hage.
Dessverre er det ikke sånn for de fleste. Da må vi ty til urtepotter i butikkene. Der finnes de meste vanlige urtene som rosmarin,timian, oregano, basilikum, gressløk og dill. Men de blir ganske dyre å kjøpe i lengden. Derfor vil jeg slå et slag for disse fryste urtene fra Findus. Jeg kjøpte 3 ulike da jeg var harry tur til Sverige, men noen av dem finnes også her. Man kan jo alltid bruke tørket, men jeg syntes disse er bedre. |
Gulrøtter og blomkål
Bakte gulrøtter med lønnesirup
Velkommen til myfoodpassionHer finner du både oppskrifter på mat og bakst samt restaurant og reisetips
Pasta med blomkål og karamellisert løk
Blomkålsuppe
Bakt blomkål med quinoa
Gulrøtter med hummus og granateple
Smakfull gulrotsuppe
CategoriesAll ArkivAugust 2019 |