(For recipe in english, click here)
Høsten har kommet enten man vil det eller ikke. Høsten har jo sine fine sider som vakre farger på trær og busker, bær og sopp i skogen norske epler, lam i sesong og ikke minst alle de flotte rotgrønnsakene. Nå er flaskegresskar teknisk sett ikke en rotgrønnsak men egentlig en høstfrukt, men fordi jeg oftest tilbereder den på samme måte som rotgrønnsaker karaktiserer jeg den her som sådan. Flaskegresskar eller butternut squash er en flott grønnsak. Med sitt oransje kjøtt er den veldig dekorativ, den har søt litt jordaktig smak. Den er videre kjent under mange navn, som butternut pumpkin, winter squash i tillegg til ovennevnte. Frøene du finner inni er store og de er fine å riste i ovnen og bruke i enegribarer, på salater osv. Jeg har laget en risotto med ovnstekt flaskegresskar. Risotto kan varieres på så mange måter men jeg har gjort en enkel variant med timian da gresskaret stekt i ovnen gir en så fyldig og god søt smak som passer utmerket.
0 Comments
Franske makroner er noe av det beste jeg vet! Små delikate bakverk, sprø utenpå og seige inni. Og med uendelige mange smakskombinasjoner. Når jeg er ute og reiser må jeg alltid prøve ut konditorier som selger makroner. Mange av dem er veldig kreative med smaker og fyll som feks champagne, olivenolje, lavendel, litchi, lakris, yoghurt og passionsfruit. Mulighetene er uendelige. For meg er hvit sjokolade ganache og salt karamell krem de beste, da er jeg i himmelriket!
Dette er andre gang jeg prøver å lage dem selv og jeg denne gangen klarte jeg det ganske bra. Vi bestemte oss for lille makroner men min lilla farge ble veldig blek så jeg tilsatte en dråpe blå farge. Det var ikke en helt lykket ide, derfor er fargen på makronene litt merkelig. Men gode ble de. Sjekk ut mine tips for å lykkes med oppskriften.
(For recipe in english, click here)
I det siste har jeg utvidet horisonten litt og lagd mat fra andre asiatiske kjøkken enn de jeg vanligvis bruker. Jeg har laget koreansk mat, som du kan se her og denne retten fra Taiwan. Denne taiwanske retten er enkel og grei å lage. Jeg har brukt kjøttdeig av svin som både er magrere og billigere enn vanlig kjøttdeig. Selve retten blir ganske tørr men kjøttdeigen er så full av smak at det ikke gjør noe. Tips; Husk å ha i salt i kokevannet til nudlene og wok brokkolien i så varm panne at den får litt brente flekker. Du kan også lage den med ris.
(For recipe in english, click here)
Epler i lange baner. Høsten er de norske eplenes høytid og da er det bare å sette igang med å bake. Det er mye du kan lage, som eplekake, muffins, terte, eplemos eller eplegele. Jeg har her laget små galetter eller terter om du vil, fylt med eple og salt karamell. Karamellen har jeg laget selv og tilsatt litt havsalt. Himmelsk godt! Jeg kunne spist opp hele glasset uten verken epler eller terte. Jeg vil absolutt anbefale deg å lage karamell selv. Det er ikke vanskelig i det hele tatt. Et viktig moment å huske på et at du ikke skal røre i den når sukker og vann smelter og begynner å koke. Da krystalliserer det seg fort. Noen av de norske eplesortene er ofte litt sure og da vil karamellen passe ekstra godt. TIPS; Lager du en stor galette istedenfor de små, øk steketiden til 45-55 min. Har du ikke mandelmel bruker du mer sammalt hvete.
Vi spiser mye asiatisk mat her i huset. Asiatisk mat er et felles begrep men sannheten er jo at de asiatiske land har
ganske ulike mattradisjoner. Jeg lager mest kinesisk mat samt litt thai og vietnamesisk. Koreansk mat derimot, er jeg ikke så kjent med. Det var derfor flott å bli invitert av den koreanske ambassade til å prøve ut koreansk mat og få en liten innføring. Jeg ble veldig inspirert etter besøket og måtte selvfølgelig prøve å lage koreansk mat selv. Jeg har laget 4 koreanske små tilbehørsretter som jeg serverte med laks og kokt ris. Koreanerne har alltid hatt troen på at mat og helse fungerer sammen med tanken at mat er kroppens beste medisin...
(For recipe in english, click here)
Så kom sommeren plutselig tilbake, hvilket er fantastisk deilig. Så da var det bare å ta frem grillen igjen. Heldigvis hadde jeg svinekoteletter i fryseren, det er jo alltid godt på grillen. Jeg serverte denne gode gulrotretten til. Jeg har ventet på å kunne høste inn gulrøtter fra min lille kjøkkenhage og i går plukket jeg 2 rader. Det ble 20 stk. Ikke de aller største men hva gjør vel det. Nå er gulrøttene på sitt beste og kommer buntvis. Jeg er veldig glad i alle typer rotgrønnsaker og fråtser i dem nå på høsten. Når det gjelder tilberedning syntes jeg de er aller best ovnsbakte. Se også mine andre tilbehørsretter med gulrot, Krydret gulrotsalat, ovnsbakte med lime og honning, gulrot med hummus og granateple.
(For recipe in english, click here)
På høsten tyr jeg ofte til supper og gryteretter. Det passer så fint når det blir kaldere ute. Jeg syntes været i år snudde så fort fra sommer til høst. Muligens er det sånn hvert år, men like overrasket blir jeg. Dette er en superenkel, sunn og ikke minst smakfull hverdagssuppe med rotgrønnsaker og bønner. Den tar bare en halv time å lage og jeg bruker forholdsvis billige råvarer. Tips: Jeg vil anbefale deg å bruke grønnkål om du finner det. Den er veldig sunn og gir en flott farge til suppen. Jeg er en av dem som ikke liker grønnkål derfor har jeg brukt kinakål istedenfor. Du kan bytte ut eller legge til andre grønnsaker. Det har kommet flotte norske rotgrønnsaker som feks, sellerirot i butikken. Denne oppskriften la jeg ut på bloggen allerede i 2011 med bilder som ikke akkurat er innbydende og fremhevet hvor god denne suppen er. Det er så gøy å se hvor mye jeg har utviklet meg med hensyn til fotografering og styling. Lenger ned i innlegget har jeg lagt med et bilde fra den gang
(For recipe in english, click here)
Når jeg skal lage noe raskt til middag er det ofte jeg tyr til spaghetti carbonara. Denne er fantastisk god. Vanligvis bruker jeg tørket pasta men jeg hadde rester av fersk pasta i kjøleskapet så da ble det det denne gang. Jeg vil nok anbefale allikevel anbefale å bruke tørket til carbonara. Dette fordi jeg syntes at den ferske drar til seg mer av sausen og blir litt tørrere. Denne retten var en av de første jeg la ut å bloggen for 4 år siden med ikke altfor fine bilder. Derfor syntes jeg den fortjener en litt oppdatering. |
Gulrøtter og blomkål
Bakte gulrøtter med lønnesirup
Velkommen til myfoodpassionHer finner du både oppskrifter på mat og bakst samt restaurant og reisetips
Pasta med blomkål og karamellisert løk
Blomkålsuppe
Bakt blomkål med quinoa
Gulrøtter med hummus og granateple
Smakfull gulrotsuppe
CategoriesAll ArkivAugust 2019 |